Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Γιάννης Δημαράς: "Είναι άμεση η ανάγκη να υπάρξει ΣΜΑ για να μη δεκαπλασιαστεί για τους δημότες το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων".

ΣΜΑ
Η θέση που προτείνεται για τον ΣΜΑ στο Παυλόκαστρο
Ακούσαμε κατηγορίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι δεν κάναμε καμία διαβούλευση και καμία ενημέρωση για τους ΣΜΑ, και θέλω να υπενθυμίσω ότι με νόμο από το 2003 και στη συνέχεια από με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου το 2005, ήταν γνωστό, από τον περιφερειακό σχεδιασμό, ότι θα εγκαθίσταντο ΣΜΑ στην Πάτρα για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε συνδυασμό και με το εργοστάσιο επεξεργασίας που θα γίνει στο Φλόκα.
Κι όμως μέχρι το 2011 δεν είχε γίνει κανένα βήμα και καμία πρόταση δεν κατατέθηκε επ’ αυτού.

Όταν αναλάβαμε εμείς ως Δημοτική Αρχή εξετάσαμε όλους τους ΣΜΑ της χώρας πριν καταλήξουμε στην πρότασή μας αποδεικνύοντας παράλληλα ότι η Δημοτική Αρχή δεν διστάζει να προτείνει θέσεις για ΣΜΑ στο Δήμο Πατρέων, ούτε σκέπτεται το πολιτικό κόστος, όπως κάνει η δημοτική αντιπολίτευση και για τους ΣΜΑ, με τους οποίους η δαπάνη για την μεταφορά των απορριμμάτων γίνεται οικονομικότερη τρεις έως και τέσσερις φορές. 

Σε ό,τι αφορά στο Παυλόκαστρο σας ενημερώνω ότι σε διάλογο που είχα με τον πρώην Δήμαρχο κ. Ανδρέα Φούρα όταν ανέλαβα, ο κ. Φούρας μου είπε ότι και αυτός και οι άλλοι Δήμαρχοι των «Καποδιστριακών» Δήμων, που τώρα συνενώθηκαν με την Πάτρα, συμφωνούσαν ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία στο Παυλόκαστρο, η οποία είναι πολύ μακριά από κατοικημένη περιοχή, είναι η πιο ενδεδειγμένη για την τοποθέτηση ΣΜΑ. Μάλιστα αυτό το παραδέχτηκε πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή και στενός συνεργάτης του κ. Φούρα που τότε ήταν αντιδήμαρχος. 

Πηγαίνετε να δείτε το χώρο στο Παυλόκαστρο και θα διαπιστώσετε ότι σε πολύ μεγάλη απόσταση από αυτόν δεν υπάρχει τίποτα! Δείτε δε και τους ΣΜΑ σε άλλες πόλεις της χώρας, δείτε στη Νέα Σμύρνη για παράδειγμα ο οποίος είναι δίπλα από τις πολυκατοικίες και βγάλτε αβίαστα τα συμπεράσματά σας. 

Καμία σχέση δεν έχουν οι ΣΜΑ με τις αντιδράσεις, οι αντιδράσεις με άλλα έχουν σχέση. Με την εμμονή δηλαδή της αντιπολίτευσης να φέρει ομάδες δημοτών απέναντι από τη Δημοτική Αρχή επικαλούμενη ότι δήθεν δεν υπήρξε ενημέρωση και διαβούλευση από την πλευρά μας. 

Υπενθυμίζω ότι το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2011 ο Δήμος προέβη σε ευρεία καμπάνια σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ, ενημερώνοντας, μέσω αυτών, τους Πατρινούς πολίτες για το τί είναι ΣΜΑ και πώς αυτοί λειτουργούν. 

Άρα όλα αυτά τα περί μη ύπαρξης διαβούλευσης δεν έχουν καμία βάση, δεν απηχούν την αλήθεια και πέφτουν στο κενό. 

Όταν το 2011 αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή, επισπεύσαμε τις διαδικασίες. Προτείναμε σε δύο συσκέψεις με τους επικεφαλής των παρατάξεων 23 θέσεις και ζητήσαμε να μας πει η αντιπολίτευση ποια θέση ή ποιες θέσεις από αυτές τις 23 θέλει να προκριθεί. 

Ζητήσαμε επίσης από την αντιπολίτευση, σε περίπτωση που απορρίπτει και τις 23 θέσεις να προτείνει άλλη ή άλλες και να τις συζητήσουμε. 

Τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε. Η τακτική που ακολουθείτο ήταν η γνωστή τακτική της καθυστέρησης για να εμφανίζεται η Δημοτική Αρχή ως η δήθεν «κακή» απέναντι στους κατοίκους, που προτείνει χώρους για εγκατάσταση ΣΜΑ και η αντιπολίτευση να καταψηφίζει για να κάνει τη μικροπολιτική της, ή να ζητά συνολική μελέτη για όλες τις θέσεις ΣΜΑ! 

Δηλαδή αντί να επιλέγαμε μια θέση και στη συνέχεια να τη μελετούσαμε όπως είναι το σωστό, η αντιπολίτευση πρότεινε να βάζαμε τις υπηρεσίες του Δήμου στη χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία να κάνει μελέτες για να καταλήγαμε σε μια από αυτές! 

Θα πρέπει εδώ να σημειώσω ότι ακόμη και όταν το Τεχνικό Επιμελητήριο μελετώντας την πρότασή μας με τις 23 θέσεις για τη δημιουργία ΣΜΑ, πρόκρινε 7 θέσεις, ακόμη και τότε η δημοτική αντιπολίτευση δεν έδειξε τη διάθεση να καθίσει να συζητήσει, ώστε να καταλήξουμε σε μια θέση! 

Να σας πω δε ότι ο χώρος στο Παυλόκαστρο ήταν μέσα στις 7 τοποθεσίες που πρότεινε και το ΤΕΕ. 

Ίσως κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν να προτείνουμε την επόμενη θέση μετά το Παυλόκαστρο, την Ξερόλακκα. Αλλά για την Ξερόλακκα είμαστε κάθετα αντίθετοι όχι μόνο γιατί εκεί λειτουργεί ήδη ο ΧΥΤΑ, αλλά επειδή θέλουμε, και είμαστε ήδη σε επαφές με το Υπουργείο γι’ αυτό, ο αρχαιολογικός χώρος της Βούντενης να αναδειχθεί να συνδυαστεί με τη γέφυρα του Μείλιχου και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, και να γίνει η εκεί περιοχή πόλος έλξης τουριστών στην πόλη μας. 

Ακούστηκε χθες από κάποιους στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι οι ΣΜΑ δεν θα χρειάζονταν αν δεν γινόταν το εργοστάσιο απορριμμάτων ή ότι θα ήταν αποδεκτοί οι ΣΜΑ χωρίς το εργοστάσιο επεξεργασίας. 

Το έχουμε πει ότι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων δεν έχουν καμία σχέση με το αν θέλει ή αν δεν θέλει κανείς το εργοστάσιο. 

Είναι άμεση η ανάγκη να υπάρξει ΣΜΑ για να μη δεκαπλασιαστεί για τους δημότες το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων. 

Διότι δυστυχώς εξαιτίας αυτής της στείρας άρνησης, κι αφού ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας θα κορεστεί σύντομα, υπάρχει ο κίνδυνος οι Πατρινοί πολίτες να ζήσουν καταστάσεις όπως αυτές που έζησαν οι πολίτες του Αιγίου, του Πύργου, της Τρίπολης, με τα σκουπίδια επί μεγάλο χρονικό διάστημα στους δρόμους και στη συνέχεια θα κληθούν να πληρώσουν 140 ευρώ τον τόνο για την μεταφορά τους σε άλλους ΧΥΤΑ αντί για 4 ευρώ που πληρώνουν τώρα! 

Και τότε, όταν τα σκουπίδια στην Πάτρα φθάσουν ως τους πρώτους ορόφους, ο ΣΜΑ, για τον οποίο σήμερα αποφεύγει η αντιπολίτευση να τοποθετηθεί, θα έλθει αναγκαστικά! 

Και θα έλθει από ιδιώτη, αφού τα κονδύλια που είναι σήμερα διαθέσιμα θα έχουν χαθεί για το Δήμο! 

Θα εγκατασταθεί σε σημείο που θα βολεύει τον ιδιώτη και οι Πατρινοί θα πληρώνουν για τη μεταφορά των απορριμμάτων όσο θα αποφασίσει να χρεώνει ο ιδιώτης… 

Προσωπικά ζήτησα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να συγκαλέσει αύριο Παρασκευή επείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο χώρο του Λαδόπουλου, ώστε να συζητηθεί το θέμα του ΣΜΑ. Από την αίθουσα συνεδριάσεων του Λαδόπουλου θα μπορούν οι δημοτικοί σύμβουλοι να τοποθετηθούν επ’ αυτού, να είναι παρόντες και οι πέντε εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής, να γίνει διάλογος τον οποίο θα μπορούν να παρακολουθούν απευθείας όσοι Πατρινοί ενδιαφέρονται μέσω του διαδικτύου και ασφαλώς όλα τα τοπικά ΜΜΕ. 

Πιστεύω ότι με διεξοδικό δημοκρατικό διάλογο, όπου θα συζητηθούν οι όποιες αντιρρήσεις και θα δοθούν οι απαντήσεις και οι επεξηγήσεις θα έχουμε αποτέλεσμα.




























ΣΜΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ