Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Application για τους τουρίστες της Πάτρας για smartphones και tablets από τον Δήμο

H ΑΔΕΠ και ο Δήμος Πατρέων στο πλαίσιο του έργου CLEAR for All του προγράμματος South East Europe ανέπτυξαν μια ολοκληρωμένη δίγλωσση εφαρμογή (Ελληνικά – Αγγλικά) τουριστικής και πολιτιστικής πληροφόρησης για 32 πολιτιστικές αξίες  της πόλης των Πατρών στους επισκέπτες της πόλης. Πρόκειται για μια εφαρμογή που  ονομάζεται “Explore Patras”  και  δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες και τους κατοίκους της Πάτρας να εξερευνήσουν την πόλη και να ανακαλύψουν την πλούσια ιστορία της και είναι προσβάσιμη από  smartphones και tablets. 


Με αυτόν τον τρόπο ένας επισκέπτης αυτή την εβδομάδα του Καρναβαλιού αλλά και όλο τον χρόνο θα μπορεί εύκολα να έχει πρόσβαση σε πολλές και  χρήσιμες πληροφορίες για όλους τους χώρους πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος της Πάτρας.

Μέρος  της συγκεκριμένης δράσης  είναι η εγκατάσταση πινακίδων με ένα χάρτη που περιλαμβάνει οδηγίες για να λάβει κάποιος φωνητικό μήνυμα ή SMS σε συμβατικό κινητό με πληροφορίες για τις συγκεκριμένες πολιτιστικές αξίες της πόλης σε επιλεγμένους χώρους της πόλης, όπως το Δημαρχείο, η Βιβλιοθήκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στο σχεδιασμό της συγκεκριμένης  εφαρμογής ελήφθησαν υπόψη οι ανάγκες των Α.μ.Ε.Α αλλά και άλλων ειδικών κοινωνικών ομάδων όπως οι ηλικιωμένοι αφού σχετικά φίλτρα της εφαρμογής  βοηθούν τους ανθρώπους αυτούς να γνωρίσουν ποιοι χώροι είναι προσβάσιμοι γι’ αυτούς. 

«Στόχος του Δήμου Πατρέων είναι να κρατήσει τον επισκέπτη στην πόλη, να διανυκτερεύσει και να κινηθεί σε αυτή, γνωρίζοντάς την και όχι απλώς να διέρχεται, προκειμένου να μεταβεί κάπου αλλού. Με μηδέν ευρώ ο Δήμος, κατάφερε να προχωρήσει σε αυτή την εφαρμογή, από την οποία προσδοκά πολλά οικονομικά οφέλη, για ολόκληρο τον Δήμο και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. 

Η  εφαρμογή “Explore Patras” είναι  μία εύχρηστη δίγλωσση διεπαφή (ελληνικά και αγγλικά), η οποία μας συστήνει με χώρους και σημεία της πόλης με πολιτιστικό αλλά και τουριστικό ενδιαφέρον, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο της Βούντενης, το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Κάστρο, τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα καθώς και νεότερα, όπως ο Φάρος, η Πλατεία Υψηλών Αλωνίων, τα Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία, το Μουσείο Τύπου και η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου».