Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014

Εγκαινιάστηκε ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών

Εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί στην Πάτρα, ο ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, παρουσία του Δημάρχου Πατρέων Γιάννη Δημαρά.
Πρόκειται για χώρο φιλοξενίας πλήρους και μικρής διάρκειας διαμονής περίπου 20 γυναικών θυμάτων βίας, αλλά και των παιδιών. Στον ξενώνα παρέχονται υπηρεσίες υποστήριξης των γυναικών και των παιδιών τους.Αμέσως μετά, δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο, από τον Δήμαρχο Γιάννη Δημαρά και τους αντιδημάρχους Μαρία Ανδρικοπούλου- Ρούβαλη και Κοινωνικής Κοινωνικής Πολιτικής,  Υγείας και Πρόνοιας Θεοχάρη Μασσαρά.


Ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, ανέφερε τα εξής: 

Είναι μεγάλη η χαρά μας που εγκαινιάζουμε στην Πάτρα, τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών. 
Έναν ξενώνα στον οποίο βρίσκουν στέγη, γυναίκες της πόλης μας, που έπεσαν θύματα βίας.
Παρά τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες, ο Δημοτική μας Αρχή, επεκτείνει με τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, το δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που ήδη έχει δημιουργήσει, ενισχύοντας την   Τράπεζα Τροφίμων, και δημιουργώντας δομές όπως  τα Συσσίτια, το Κοινωνικό Φαρμακείο, η Δημοτική Ιματιοθήκη, η Τράπεζα Χρόνου κ.α. 
Πρόκειται για μια διεκδίκηση πολλών χρόνων, που επιτέλους υλοποιείται από τη δική μας Δημοτική Αρχή. 
Ο Δήμος Πατρέων, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Γενικής  Γραμματείας Ισότητας των Φύλων προχώρησε στη δημιουργία του  Ξενώνα Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, ο οποίος δεν θα επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τον δημότη της Πάτρας, αφού είναι χρηματοδοτούμενος 100%, από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Η λειτουργία του Ξενώνα ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο. Ο ξενώνας στελεχώνεται κυρίως από ιατρικό προσωπικό, όπως, Κοινωνιολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό, Ψυχολόγο και Παιδοψυχολόγο και βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της Γενικής  Γραμματείας Ισότητας των Φύλων προκειμένου να υπάρχει όσο το δυνατό καλύτερη υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί βία.
Η κακοποίηση των γυναικών, αγγίζει κάθε οικονομικό και κοινωνικό στρώμα, όμως δυστυχώς,  παραμένει πίσω από κλειστές πόρτες. 
Θα πρέπει οι γυναίκες που κακοποιούνται, να συνειδητοποιήσουν ότι δεν ευθύνονται οι ίδιες για την βία που ασκείται σε βάρος τους, να καταλάβουν ότι δεν αποτελεί ιδιωτική τους υπόθεση, να πάψουν να υπομένουν στωικά και να καταγγέλλουν το γεγονός. 

Εύχομαι αυτός ο ξενώνας, να προσφέρει καταφύγιο στις γυναίκες της πόλης μας που έχουν υποστεί κακοποίηση και να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας». Η αντιδήμαρχος Μαρία Ανδρικοπούλου- Ρούβαλη, τόνισε: 

« Για την άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση και λειτουργία του ξενώνα υπογράφεται τις επόμενες ημέρες συμφωνία για τη δημιουργία δικτύου συνεργασίας, μεταξύ του Δήμου Πατρέων, του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου,  της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας», του Καραμαναδανείου Νοσοκομείου Παίδων, της Περιφερειακής Διεύθυνσης   Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και του Συμβουλευτικού Κέντρου Πάτρας της Γ.Γ. Ι.Φ. και της 6ης ΥΠΕ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Διεύθυνση Προγραμματισμού και ιδιαίτερα την Μάριαν Αραβαντινού, υπεύθυνη του έργου, η οποία κατέβαλε κάθε προσπάθεια για τον συντονισμό και τη λειτουργία του ξενώνα. 

Απευθυνόμαστε σε κάθε γυναίκα που έχει υποστεί βία, να πάψει να σιωπά και να ανέχεται τη βία. Υπερασπίζοντας τα δικαιώματά της και την αξιοπρέπειά της, να μην υποφέρει σιωπηρά, γιατί φοβάται να μιλήσει. Η άσκηση βίας και η κακοποίηση αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τιμωρούνται από τον Νόμο.
 Καμία γυναίκα που έχει υποστεί Βία δεν είναι μόνη, μπορεί να απευθυνθεί  στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 κατά της βίας υπέρ των γυναικών της ΓΓΙΦ και στο Τμήμα Εθελοντισμού και Πολιτικής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Πατρέων τηλ.2610240859.
Η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά είναι ποινικό αδίκημα. Ο νόμος 3500/2006, για την αντιμετώπισή της καθώς και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο παρέχουν αυξημένη προστασία σε όλα τα μέλη της οικογένειας, σε πλαίσιο γάμου ή/και συγκατοίκησης, εξασφαλίζοντας σε όλους το δικαίωμα σε μια συμβίωση που σέβεται την ελευθερία και την αξιοπρέπεια».    Ο αντιδήμαρχος Θεοχάρης Μασσαράς, τόνισε:
«Το φαινόμενο της κακοποίησης συνεχώς εντείνεται.
Στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων έχουν καταγραφεί περί τα 130 περιστατικά κακοποίησης παιδιών. Τουλάχιστον τα μισά από αυτά, αφορούν και τις μητέρες τους.
Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις η κακοποίηση αφορά και τη μητέρα και τα παιδιά. 
Οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν καταγραφή περισσότερων περιστατικών κακοποίησης γυναικών στις χώρες του βορρά απ’ ό,τι σε αυτές του νότου.
Αυτό συμβαίνει επειδή στον βορρά  το θέμα δεν θεωρείται ταμπού όπως στον νότο και τα περιστατικά καταγγέλλονται.
Καλούμε όλες τις γυναίκες να καταγγείλουν τα περιστατικά κακοποίησης και να μην ντρέπονται, να μην έχουν ενοχές».