Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012

Ο Δήμος προωθεί την ανακύκλωση και συνεχίζει το πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το Σάββατο 9 Ιουνίου 2012 και ώρες από 10 π.μ. έως τις 4μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Για τη δράση αυτή ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αχιλλέας
Γεωργακόπουλος και μέλη Εθελοντικών Οργανώσεων, παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Γεωργακόπουλος στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«O Δήμος της Πάτρας με μια σειρά συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών προωθεί ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης που αφορά τόσο στα απορρίμματα, όσο και στις παλαιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Η ανακύκλωση πέρα από το ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ελαχιστοποίηση του βάρους και του όγκου των σκουπιδιών και στην μείωση των επιπτώσεων και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, συμβάλλει και στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση του κόστους συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης απορριμμάτων.

Σήμερα λοιπόν περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται όλοι μας να πάρουμε την υπόθεση ανακύκλωση κυριολεκτικά και μεταφορικά στα χέρια μας , γιατί η ζημιά που κάνουμε στο περιβάλλον όταν εμείς δεν ανακυκλώνουμε στην πηγή (σπίτι, εργασία, γραφείο) δυστυχώς επιστρέφει σε εμάς και τις οικογένειες μας με την χειρότερη μορφή (καταστροφή περιβάλλοντος – μόλυνση αέρα και νερού κ.α.).

Τα αίτια της ζημιάς που γίνεται στο περιβάλλον οφείλονται αρχικά στην απουσία "οικολογικής παιδείας" στην πλειοψηφία των πολιτών και για το λόγο αυτό οφείλουμε να ρίξουμε εκεί το βάρος. Να πληροφορήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, τα νοικοκυριά, να διαχειρίζονται τα απορρίμματα με κατεύθυνση την ανακύκλωση.

Και η υπόθεση ανακύκλωση είναι πολύ σοβαρή γιατί αφορά άμεσα την υγεία όλων μας. Πρέπει ο κάθε ένας από εμάς να κάνει τον δικό του αγώνα και να ευαισθητοποιήσει όσους περισσότερους μπορεί γιατί το περιβάλλον δεν αντέχει άλλο και αυτό φαίνεται κάθε ημέρα που περνάει όλο και πιο έντονα.

Με αυτό το σκεπτικό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάσαμε χθες, από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων και την Εταιρεία «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.» με την υποστήριξη των Εθελοντικών Οργανώσεων «Πολίτες Πάτρας εν δράσει», της «Οικολογικής Κίνησης Πάτρας», της «Κοινοτοπίας» του «Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας» και των Γραφείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, πραγματοποιούμε, το προσεχές Σάββατο, ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Σκοπός του Δήμου είναι να δρομολογηθεί μια συνολική διαδικασία διαχείρισης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, έτσι ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης αυτών και παράλληλα να προστατευθεί το περιβάλλον από τις τοξικές ουσίες που περιέχουν οι συσκευές οι οποίες θα διαχυθούν στο έδαφος ή την ατμόσφαιρα αν αντίστοιχα θαφτούν ή καούν.

Γι΄ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να μην σπάνε οι συσκευές, να μην καταλήγουν στα πεζοδρόμια, στα σκουπίδια και στις χωματερές.

Σε ό,τι αφορά τους γυρολόγους, που συλλέγουν παλαιές συσκευές διευκρινίζουμε ότι δεν είναι ασφαλές δίκτυο και δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Ασφαλείς φορείς συλλογής, βάσει νομοθεσίας, είναι οι Δήμοι και οι λιανοπωλητές.

Το προσεχές Σάββατο, λοιπόν, 9 Ιουνίου, από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στα σημεία:

- στο πάρκινγκ Γ. Καλεντζιώτη, Ακτής Δυμαίων και Παπαφλέσσα, πλησίον του κτιρίου του Λιμενικού Ταμείου Πατρών, όπου θα υπάρχει ειδικό container

- στην πλατεία μπροστά από το στάδιο της Παναχαϊκής

- μπροστά από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο.

Η δράση αποτελεί συνέχεια των επιτυχημένων δράσεων που πραγματοποιήθηκαν την 10η Δεκεμβρίου 2011 και την 18η Φεβρουαρίου 2012 με σκοπό να καθιερωθεί η ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και να γίνει μια σημαντική οικολογική συνειδητή επιλογή στην τοπική κοινωνία της Πάτρας.

Καλούμε τους πολίτες της Πάτρας να φέρουν ό,τι άχρηστη συσκευή έχουν που μπαίνει σε πρίζα και τους πιάνει πολύτιμο χώρο ή δεν επισκευάζεται. Για όσους πολίτες έχουν μεγάλες συσκευές (ψυγεία κλπ) ή δεν μπορούν να μετακινηθούν, θα μπορούν να απευθυνθούν στο Δήμο στο τηλέφωνο 15190.

Επιπλέον όσοι έχουν εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών (οθόνες, πληκτρολόγια, ποντίκια κ.λ.π.) τα οποία δεν τα θέλουν και είναι σε καλή κατάσταση, μπορούν να τα παραχωρήσουν στο σύλλογο «Πολίτες Πάτρας Εν Δράσει», έτσι ώστε να αξιοποιηθούν για τον εξοπλισμό εργαστηρίων Πληροφορικής σε διάφορα σχολεία της περιοχής μας.ΠΟΙΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ


Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που μπορούν να ανακυκλωθούν είναι οι ακόλουθες:


· ΜΕΓΑΛΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ όπως:

Μεγάλες συσκευές ψύξης, Ψυγεία, Καταψύκτες, άλλες μεγάλες συσκευές , χρησιμοποιούμενες για ψύξη, διατήρηση και αποθήκευση τροφίμων, Πλυντήρια ρούχων, Στεγνωτήρια ρούχων, Πλυντήρια πιάτων, Συσκευές μαγειρικής, Ηλεκτρικές κουζίνες, Ηλεκτρικά μάτια, Φούρνοι μικροκυμάτων, άλλες μεγάλες συσκευές χρησιμοποιούμενες για μαγείρεμα και άλλες επεξεργασίες τροφίμων, Ηλεκτρικές θερμάστρες, Ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα (ηλεκτρικά καλοριφέρ), άλλες μεγάλες συσκευές χρησιμοποιούμενες για θέρμανση χώρων, κρεβατιών, καθισμάτων, Ηλεκτρικοί ανεμιστήρες, Συσκευές κλιματισμού, άλλα είδη εξοπλισμού αερισμού, απαγωγής αερίων και κλιματισμού.

· ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ όπως:

Ηλεκτρικές σκούπες, Σκούπες χαλιών, άλλες συσκευές καθαριότητας, Συσκευές χρησιμοποιούμενες για ράψιμο, πλέξιμο, ύφανση και άλλες κλωστοϋφαντουρ­γικές εργασίες, Ηλεκτρικά σίδερα και άλλες συσκευές για το σιδέρωμα, το μαγγάνισμα και εν γένει τη φροντίδα των ρούχων, Φρυγανιέρες, Συσκευές τηγανίσματος (φρυτέζες), Μύλοι, καφετιέρες και συσκευές ανοίγματος ή σφραγίσματος περιεκτών ή συσκευασιών, Ηλεκτρικά μαχαίρια, Συσκευές κοπής και στεγνώματος μαλλιών, βουρτσίσματος δοντιών, ξυρίσματος, μασάζ και άλλες συσκευές περιποίησης του σώματος, Ρολόγια και εξοπλισμός μέτρησης, αναγραφής ή καταγραφής χρόνου, Ζυγαριές.

· εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών,

· φωτιστικά είδη,

· ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία (εξαιρουμένων των μεγάλης κλίμακας σταθερών βιομηχανικών εργαλείων),

· παιχνίδια και εξοπλισμός ψυχαγωγίας και αθλητισμού,

· ιατροτεχνολογικά προϊόντα (εξαιρουμένων των εμφυτεύσιμων και μολυσμένων),

· όργανα παρακολούθησης και ελέγχου και

· συσκευές αυτόματης διανομής.