Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ξεκινάει μεγάλη και ουσιαστική καμπάνια ανακύκλωσης. Θα ενημερωθούν πόρτα-πόρτα 65.000 νοικοκυριά!!

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στην ανακύκλωση και την επιλογή της Δημοτικής Αρχής για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και στην αναβάθμιση της εικόνας της πόλης. 
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε κι ευχαρίστησε τα 1200 μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πατρέων που θα συμμετέχουν εθελοντικά στη μεγάλη εκστρατεία για την ενημέρωση των Πατρινών. Συγκεκριμένα τα μέλη του Χορευτικού, στα οποία απευθύνθηκε χθες βράδυ σε ειδική εκδήλωση ο Δήμαρχος κ. Γ. Δημαράς, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα περάσουν από όλες τις γειτονιές της πόλης και ουσιαστικά, όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη, θα χτυπήσουν τα κουδούνια από 65.000 σπίτια για να μοιράσουν υλικό για την ανακύκλωση και να ευαισθητοποιήσουν τους δημότες να συμμετέχουν, γιατί έτσι επιτυγχάνεται και προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και οικονομία στις τσέπες των Πατρινών. 

Μαζί με το Δήμαρχο ήταν και μίλησαν ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αχιλλέας Γεωργακόπουλος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Νίκος Κωστόπουλος και ο υπεύθυνος του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου, Χρήστος Γιαννόπουλος. Παρόντα επίσης ήταν δεκάδες παιδιά του Χορευτικού. 

Ακολουθούν σημεία των δηλώσεων του Δημάρχου κ. Δημαρά και του Αντιδημάρχου κ. Γεωργακόπουλου. 



ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 

Η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων με την ανάπτυξη της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των υλικών αποτελεί κορυφαία επιλογή της Δημοτικής Αρχής καθώς έχει να κάνει με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, με την εικόνα της πόλης, με την καθημερινότητα των κατοίκων της. 

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι όσες προσπάθειες και αν γίνουν, όσες πρωτοβουλίες και αν αναληφθούν , δεν θα μπορέσουμε ποτέ να έχουμε αποτέλεσμα, τουλάχιστον όχι το αποτέλεσμα που θέλουμε, αν δεν συμμετάσχουν οι ίδιοι οι πολίτες, αν δεν λειτουργήσουμε ως μια ομάδα υπέρ της πόλης μας. 

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η συμμετοχή τους, είναι το μεγάλο ζητούμενο για να μπορέσουμε, παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, να κάνουμε την Πάτρα, όσο γίνεται πιο καθαρή, όσο γίνεται πιο όμορφη. 

Για αυτό το λόγο και από αύριο ξεκινάει μια νέα καμπάνια για την ανακύκλωση, μια νέα προσπάθεια που διαχέεται στα δημοτικά διαμερίσματα και στις γειτονιές της πόλης. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανακύκλωσης προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον και εξοικονομώντας παράλληλα πολύτιμους πόρους όπως είναι οι πρώτες ύλες και η ενέργεια. 



Η έμφαση στην ανακύκλωση δεν δίνεται για λόγους εντυπώσεων. Η ανακύκλωση αποτελεί λύση για μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με τα απορρίμματα και με την καθημερινότητά μας. 

Η ανακύκλωση ελαχιστοποιεί τον όγκο και το βάρος των απορριμμάτων, επιτυγχάνει την αποσυμφόρηση των κάδων, μειώνει το κόστος συλλογής και μεταφοράς, μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 

Για να το πω απλά και να γίνει κατανοητό από όλους, τα ανακυκλώσιμα υλικά όταν κατευθύνονται στους πράσινους κάδους θάβονται σε ΧΥΤΑ. Αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση τους στοιχίζει ακριβά και επιβαρύνει τα δημοτικά τέλη, άρα και τον πολίτη. 

Όταν όμως τα ρίχνουμε στους μπλε κάδους, τότε αυτά τα υλικά δεν καταλήγουν στους ΧΥΤΑ, οδεύουν κατευθείαν στην ανακύκλωση και γίνονται ξανά χρήσιμα υλικά. Αντί να μας κοστίζουν, μας ανταποδίδουν. 

Σήμερα στην πόλη μας ο κάθε κάτοικος ανακυκλώνει 47 κιλά το χρόνο δηλαδή ποσοστό περίπου 8% ενώ το 35% από αυτά τα υλικά δεν ανακυκλώνεται, δηλαδή είναι τα λάθος υλικά που πετάμε στους μπλε κάδους. 

Αν σκεφτεί κανείς ότι το ποσοστό ανακύκλωσης στην Ε.Ε. ανέρχεται στο 25% στόχος από τον οποίο απέχουμε πολύ ως χώρα και ως πόλη, θα κατανοήσει την αναγκαιότητα να αλλάξουμε συμπεριφορά . 

Πριν δώσω το λόγο στον αρμόδιο αντιδήμαρχο για να μας περιγράψει το πρόγραμμα των δράσεων, θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στην εθελοντική προσφορά των μελών του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πατρέων τα οποία είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω και κατ΄ιδίαν χθες το απόγευμα. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης όλους εκείνους που βοηθούν να κάνουμε πράξη τη ιδέα της ανακύκλωσης διαχέοντας το μήνυμα σε όλη την πόλη. 


ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 

Σήμερα ξεκινάμε μια νέα προσπάθεια για την ανακύκλωση . 

Πυκνώσαμε το δίκτυο των μπλε κάδων σε όλες τις γειτονιές της Πόλης τοποθετώντας 630 επιπλέον μπλε κάδους ανακύκλωσης , ενώ έχει ξεκινήσει η επέκταση της λειτουργίας του προγράμματος στις Δημοτικές Ενότητες Μεσσάτιδος, Παραλίας και Βραχνείκων. Επίσης έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα απορριμματοφόρα για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών . 

Άρα η Δημοτική αρχή διασφάλισε την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για την αποτελεσματική εφαρμογή και βελτίωση του προγράμματος της ανακύκλωσης .Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι η ενημέρωση , η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή των συμπολιτών μας στην προσπάθεια αυτή. Ενημερωμένος πολίτης , ενεργός πολίτης 

Για το λόγο αυτό έχουν προγραμματιστεί πολλαπλές δράσεις σε όλη την Πόλη που περιλαμβάνουν: 

-Σύσταση ομάδας εργασίας από υπηρεσιακούς παράγοντες , το χορευτικό τμήμα του Δήμου Πατρέων , τις εθελοντικές ομάδες του Δήμου Πατρέων, τις Μ.ΚΟ. της Πόλης μας και τις υπεύθυνες Α /θμιας και Β /θμιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης . 



Όλους τους παραπάνω θέλω από καρδιάς να τους ευχαριστήσω για την πολύτιμη συνεισφορά τους και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος. 

-Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013 και για δύο ολόκληρους μήνες, το Χορευτικό τμήμα του Δήμου Πατρέων συνεπικουρούμενο από ΜΚΟ της πόλης και τις εθελοντικές ομάδες του Δήμου ξεκινά την υλοποίηση της δράσης με την «ΑΝΑΣΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ». Τα μέλη του θα μοιράσουν σε 65.000 νοικοκυριά έντυπο ενημερωτικό υλικό (τσάντα ανακύκλωσης, φυλλάδιο, επιστολή Δημάρχου ). 

Δεχθείτε στο σπίτι σας αυτούς τους ανθρώπους, για να συζητήσετε μαζί τους και να ενημερωθείτε για την σημασία της ανακύκλωσης και τον τρόπο συμμετοχής σας σε αυτήν. Με την ολοκλήρωση της διανομής του υλικού θα ακολουθεί χορευτική παράσταση σε κάθε γειτονιά αφιερωμένη στην ανακύκλωση. 

Πόλη –Πολίτης –Περιβάλλον –Πολιτισμός, όταν συμβαδίζουν, επιτυγχάνονται στόχοι, οράματα, βελτιώνεται η εικόνα της Πόλης, αλλάζουν πρακτικές και νοοτροπίες και δίνουν θετική προοπτική για το παρόν και το μέλλον μας. 

-Στις 16 Μαΐου 2013 το πρωί στα Υψηλά Αλώνια θα πραγματοποιηθεί η ψυχαγωγική εκδήλωση «ΤΟ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ» με την συμμετοχή 400 μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τμήμα της Α/θμιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Η δράση αυτή θα επαναληφτεί ακόμα δύο φορές το Φθινόπωρο. 

-Στα πλαίσια της ενημέρωσης των μαθητών έχουν ξεκινήσει εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) οι οποίες και θα συνεχιστούν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους 

-Θα ξεκινήσουν άμεσα προωθητικές ενέργειες σε πολυσύχναστους χώρους της Πόλης (πεζοδρόμοι, πλατείες, γήπεδα, ΚΤΕΛ, Προαστιακός κλπ) για την ενημέρωση των πολιτών, ενώ σε επιλεγμένα σημεία και σε δημόσιες υπηρεσίες θα υπάρχει ενημερωτικό υλικό για την ανακύκλωση. 

Σε αυτό το μηχανισμό απευθυνόμαστε μόνο στους θαμώνες. Ομάδα ντυμένη με τα χρώματα και τα εικαστικά του μπλε κάδου θα τους ενημερώσει με έντυπο για τη σωστή συμμετοχή τους στην Ανακύκλωση Συσκευασιών. 

Β. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 

σε εμπορικούς δρόμους, στο κέντρο της Πάτρας (στις 17,18,31 και 31/5/2013 ) και σε εμπορικούς δρόμους των συνοικιών (Εγλυκάδα στις 21/5/2013 , Ζαρουχλείκα στις 21/5/2013, Ψαροφάι στις 21/5/2013 , Αγυιά στις 20/5/2013, Σκαγιοπούλειο στις 20/5/2013 ) με ενημέρωση περαστικών και επίσκεψη σε εμπορικά καταστήματα. 

Ομάδα ντυμένη με τα χρώματα και τα εικαστικά του μπλε κάδου θα τους ενημερώσει με έντυπο για τη σωστή συμμετοχή τους στην Ανακύκλωση Συσκευασιών και θα τους δώσει εκτός από το έντυπο, μαγνητακι για το κατάστημα αλλά και ειδική αφισουλα για να τη βάλουν σε χώρο του καταστήματος ή στη βιτρίνα. 

Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΕΣ 

στις μεγάλες πλατείες Γεωργίου (στις 24/5/2013 ) και Ψηλά Αλώνια (στις 18/5/2013 ) θα στηθεί ομοίωμα μπλε κάδου και θα πλαισιώνεται από ομάδα promoters –ΠΡΟΜΟΤΕΡΣ με το παιχνίδι της καρτολίνας κουίζ. 

-Σχεδιάζεται και θα τεθεί σε εφαρμογή από το Φθινόπωρο ειδικό πρόγραμμα που θα αφορά την ανακύκλωση στο εμπορικό Κέντρο της Πόλης σε συνεργασία με τον εμπορικό Σύλλογο ,το Σύλλογο Εστίασης και τα Επιμελητήρια 

-Η όλη προσπάθεια θα περιλαμβάνει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, δημοσιεύσεις στις Τοπικές Εφημερίδες, αναρτήσεις σε ενημερωτικά sites, που στοχεύει στην ανάδειξη του θεσμού της ανακύκλωσης και την προβολή των δράσεων 

-Θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή στο πενταψήφιο νούμερο 15190 για την ενημέρωση των πολιτών και την επίλυση τυχόν προβλημάτων 

Αγαπητοί Συμπολίτες 

Δίνουμε την μάχη της καθημερινότητας για μια πόλη καθαρή, ανθρώπινη, φιλική προς τους πολίτες και το Περιβάλλον 

Σήμερα κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Εφαρμόζουμε όλες τις καλές πρακτικές, βασιζόμαστε στην Εθνική και Ευρωπαϊκή εμπειρία και ζητάμε από εσένα συμπολίτη την ενεργή συμμετοχή σου.