Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Γιάννης Δημαράς: "Κατορθώσαμε να αποπληρώσουμε όλα τα χρέη τα οποία έρχονταν από το 1999 και να έχουμε εξοφλήσει τα χρέη μέχρι και το 2010!!"

Η Δημοτική αρχή παρέλαβε έναν Δήμο με χρέη, με απλήρωτους προμηθευτές και με αμέτρητες υποχρεώσεις, με χρέη σε πάνω από 2.000 δημότες τα οποία μαζί με τα χρέη προς τις τράπεζες, από δάνεια και άλλες υποχρεώσεις ανέρχονταν σε 90 εκατομμύρια ευρώ. 

H δική μας δημοτική αρχή κλήθηκε να λειτουργήσει με το 20% των πόρων με τους οποίους λειτουργούσαν οι προηγούμενοι, με εκατοντάδες επιπλέον αρμοδιότητες, με έναν Δήμο που έχει τριπλάσια έκταση από τον προηγούμενο, ενώ ήρθαμε αντιμέτωποι με μια απίστευτη εκστρατεία εξόντωσης και απαξίωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Σε αυτό το δραματικό περιβάλλον, και την ώρα που κάποιοι το μόνο που κάνουν είναι να βγάζουν κορώνες για την παραγωγή εντυπώσεων, εμείς εργαστήκαμε, όπως είχαμε δεσμευτεί, στην κατεύθυνση του νοικοκυρέματος του Δήμου. 

2,5 χρόνια μετά από πολύ μεγάλο κόπο χωρίς να πάρουμε κανένα δάνειο και να δημιουργήσουμε νέες υποχρεώσεις, έχουμε κατορθώσει να αποπληρώσουμε όλα τα χρέη τα οποία έρχονταν από το 1999 και να έχουμε εξοφλήσει τα χρέη μέχρι και το 2010, δηλαδή κατορθώσαμε να έχουμε εξοφλήσει ποσό άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. 

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να δεσμευόμαστε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν καλυφθεί οι ανάγκες άλλων 900 ελευθέρων προμηθευτών. 

Ο Δήμος ξαναγίνεται αξιόπιστος απέναντι στους επαγγελματίες της πόλης, χωρίς δανεικά, με διαφάνεια και ορθολογική διαχείριση, σχεδιάζοντας τις ανάγκες του με φερεγγυότητα και αξιοπιστία, απέναντι στους επαγγελματίες της πόλης μας, ιδίως σε μια τόσο κρίσιμη εποχή για την αγορά.

Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι οι δαπάνες του Δημάρχου έχουν περιοριστεί δραστικά. Ούτε ταξίδια στο εξωτερικό, ούτε χοροί του Δημάρχου, ούτε περιττά και σαφώς προκλητικά έξοδα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι προϋπολογισμοί μέχρι σήμερα ήταν όλοι πλασματικοί. Για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός του Δήμου της Πάτρας είναι όχι μόνο ρεαλιστικός αλλά καθ' όλο το α΄ εξάμηνο του έτους είχαμε θετική απόκλιση της τάξης του 3.5% και αυτό με όλα τα προβλήματα που έχουμε αντιμετωπίσει και με 120 υπαλλήλους να αναχωρούν μετά τις τελευταίες κυβερνητικές επιλογές. 

Θέλω να συγχαρώ για αυτό το επίτευγμα τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Βαφέα, τους Διευθυντές και τους εργαζόμενους των αρμοδίων διευθύνσεων για την τόσο σημαντική συνεισφορά τους και θέλω τέλος να επισημάνω σε όλους όσοι συνηθίζουν αντί για δουλειά να βγάζουν κορώνες ότι η πόλη χρειάζεται νοικοκύρεμα, δουλειά και θυσίες. 

Εμείς έχουμε επιλέξει αυτή την οδό και όχι την οδό των φωνασκιών που κάνουν μόνο θόρυβο.