Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

H δημοτική αρχή, άλλαξε το τοπίο στην πόλη σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα

«H δημοτική σας αρχή, άλλαξε το τοπίο στην πόλη σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα» είπε απευθυνόμενος στον Δήμαρχο της Πάτρας Γιάννη Δημαρά ο επικεφαλής του Γραφείου Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως (Δ.Ο.Μ.) Δανιήλ Εσδράς, παραδίδοντάς του τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στο θέμα. 

Ο κ. Εσδράς βρέθηκε στην Πάτρα με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Πάτρα, που αφορά στην επαναπροώθηση μεταναστών στις χώρες τους. 

Για το θέμα δόθηκε και συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο παρουσία της Αντιδημάρχου Υποστήριξης Δημότη, Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων, και Ένταξης Μεταναστών Μαρία Ανδρικοπούλου- Ρούβαλη, εκπροσώπων της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καθώς και εκπροσώπων Εθελοντικών Οργανώσεων, οι οποίοι συμμετέχουν στη λειτουργία του προγράμματος επιστροφής μεταναστών. 



ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: ΔΕΝ ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 

Ο κ. Δημαράς στην εισήγησή του τόνισε μεταξύ άλλων:

«Καλωσορίζω στην Πάτρα τον Επικεφαλής του Γραφείου Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως, τον κ. Δανιήλ Εσδρά.

Η επίσκεψη του κ. Εσδρά στην πόλη μας γίνεται με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Πάτρα, σε χώρο που παραχωρήθηκε στον Διεθνή Οργανισμό Μεταναστεύσεως από τον Δήμο Πατρέων, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης. 

Θεωρούμε πολύ σημαντική την λειτουργία αυτού του γραφείου καθώς έχει να κάνει με το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών μεταναστών, ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα που υλοποιείται από το γραφείο Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού, το οποίο όπως πληροφορούμαι είναι το πρώτο γραφείο στην Ε.Ε. σε αριθμό επαναπατρισμών.

Ως Δημοτική Αρχή, σε αντίθεση με τις προηγούμενες που απέφευγαν το πρόβλημα, δεν κλείσαμε τα μάτια, δεν κουκουλώσαμε το πρόβλημα.

Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια τόσο στην κατεύθυνση της μείωσης του αριθμού των μεταναστών στην πόλη, με συνεχείς πιέσεις για τον έλεγχο του λιμανιού, κάτι που επιτύχαμε, όσο και στην κατεύθυνση της παροχής βοήθειας προς τους μετανάστες, με τροφή και ρουχισμό, με την στήριξη δομών για την προστασία των ανήλικων μεταναστών από τα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται, με δομές μέριμνας. 

Ωστόσο, το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο από εμάς"