Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Συνάντηση Δημαρά - Φίλιου. Πρωτοβουλία για συγκρότηση δυναμικού μετώπου Δημάρχων ενάντια στις νέες περικοπές.

φωτο:  http://www.epirusonline.gr

Με το Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Φίλιππο Φίλιο συναντήθηκε σήμερα το πρωί στα Ιωάννινα ο Δήμαρχος Πάτρας κ. Γιάννης Δημαράς στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει για τη συγκρότηση κοινού,
δυναμικού μετώπου Δημάρχων απέναντι στις νέες περικοπές πόρων προς τους Δήμους, που οδηγούν σε κατάρρευση και χρεοκοπία την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο την ανατροπή της κατάστασης.

Οι κ.κ. Δημαράς και Φίλιος συζήτησαν  διεξοδικά για το τραγικό οικονομικό τοπίο που έχει προκληθεί από τις  συνεχείς και διαδοχικές μειώσεις των θεσμοθετημένων πόρων που δικαιούται η Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο στους Δήμους όλης της χώρας όσο και –ειδικότερα- στους Δήμους Πάτρας και Ιωαννίνων. 

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η απόφαση για νέα περικοπή των  ΚΑΠ ήρθε να δώσει τη χαριστική βολή στη λειτουργία των Δήμων, ενώ τα μέτρα των 11,5 δις. που λαμβάνονται τώρα προδιαγράφουν ένα μέλλον ακόμη πιο ζοφερό για την κοινωνία και τους πολίτες. 

Υπήρξε συναντίληψη και συμφωνία σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των προτάσεων  που είχε υποβάλλει ο Δήμαρχος Πάτρας στο έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά των Δήμων και οι δύο Δήμαρχοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα ευρύ μέτωπο αντίδρασης και διεκδίκησης από την πλευρά των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης, με παράλληλη αναζήτηση διεθνών συμμαχιών και επαφών με Δημάρχους μεγάλων πόλεων του εξωτερικού που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα ή στηρίζουν τον αγώνα της Ελλάδας και των πολιτών της. 

Οι κ.κ. Δημαράς και Φίλιος συμφώνησαν στην αναγκαιότητα μιας διαμαρτυρίας διαρκείας Δημάρχων και μελών Δημοτικών Συμβουλίων έξω από τη Βουλή, αν δεν αποδώσει η κινητοποίηση της ΚΕΔΕ στις 12 και 13 Σεπτέμβρη, σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου της ακύρωσης της απόφασης για την περικοπή των ΚΑΠ. 

Οι δύο Δήμαρχοι συμφώνησαν επίσης να ενημερώσουν για την κατάσταση όλους τους Ευρωβουλευτές, με σκοπό τη διεθνοποίηση του προβλήματος, να υποβάλλουν αίτημα, ώστε εκπρόσωπος της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παραστεί στο Ευρωκοινοβούλιο για να εξηγήσει την κατάσταση, να υπάρξει επαφή με τους Έλληνες Αυτοδιοικητικούς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Περιφερειών ώστε να θέσουν εκεί το θέμα και να ζητήσουν τη λήψη απόφασης συμπαράστασης προς την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, και να ενημερώσουν όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου προκειμένου να πιέσουν για τη λήψη απόφασης από τη Βουλή που θα βάζει φραγμό στις περικοπές. 

Παράλληλα, θα υπάρξει ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με σκοπό τη δημιουργία ισχυρού λαϊκού μετώπου που θα αντιδράσει στα σχέδια στραγγαλισμού της Αυτοδιοίκησης.

Οι κ.κ. Δημαράς και Φίλιος αμέσως μετά την συνάντησή τους έδωσαν κοινή  συνέντευξη Τύπου στα Γιάννενα. 

Ο Δήμαρχος Πατρέων το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχίσει τον κύκλο των επαφών του με Δημάρχους μεγάλων πόλεων για τη διεύρυνση του μετώπου αντίδρασης στην προσπάθεια αφανισμού της Αυτοδιοίκησης που θα έχει τραγικές συνέπειες για τους πολίτες.