Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Γιάννης Δημαράς - Δυναμικό ξεκίνημα με πλήθος κόσμου στην συγκέντρωση για τα 8 χρόνια της παράταξης

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα στην Αίγλη της Veso Mare, γιόρτασε η παράταξη "Τώρα, για την Πάτρα!" τα 8 χρόνια της σηματοδοτώντας επί της ουσίας την εκκίνηση του προεκλογικού αγώνα του Γιάννη Δημαρά για τον Δήμο Πατρέων.

Στην εκδήλωση, η οποία έχει πανηγυρικό χρώμα, ο Δήμαρχος έδωσε το στίγμα της προεκλογικής του εκστρατείας, τονίζοντας ότι οι γνωστοί "μελλοντολόγοι" που μέχρι σήμερα μας έχουν "τελειώσει" καμιά δεκαριά φορές, παίρνουν την απάντησή τους και θα την πάρουν και στις κάλπες.

Ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο ήταν ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, ο Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, ο Βαγγέλης Πολίτης, ο Χρήστος Σταυρόπουλος ενώ παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας επικοινωνίας της Κυβέρνησης Ανδρέας Κατσανιώτης και ο πολιτευτής Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος.







Η ομιλία του κ. Δημαρά έχει ως εξής:

"Όταν πριν 8 χρόνια ανακοινώναμε τη δημιουργία αυτής της παράταξης, ήσαν αρκετοί εκείνοι που προέβλεψαν ότι ο βίος της θα είναι σύντομος και θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη την επομένη των Δημοτικών Εκλογών του 2006.

Όπως διαπιστώνετε, έπεσαν… μέσα.

Είναι οι γνωστοί «μελλοντολόγοι» και «περισπούδαστοι αναλυτές» που μέχρι σήμερα μας έχουν εμφανίσει ως «τελειωμένους» καμιά δεκαριά φορές.

Παίρνουν και σήμερα την απάντηση, όπως την πήραν και το 2006, όπως την πήραν και το 2010.

Τους απαντούσαμε από τότε, ότι αυτή η παράταξη ήλθε για να μείνει, για να είναι πολλά χρόνια Δημοτική Αρχή.

Αυτή την απάντηση στέλνετε όλοι εσείς και με την αποψινή σας παρουσία στα όγδοα γενέθλια της Δημοτικής μας Κίνησης.

Μια παρουσία που πιστοποιεί ότι αυτή η παράταξη έχει πολλές οχταετίες βίου μπροστά της, θα βγάλει πολλούς Δημάρχους, θα διοικήσει την πόλη για πολλές θητείες ακόμα. Ας το πάρουν απόφαση, ας το χωνέψουν.

Φίλες και Φίλοι

Γιορτάζουμε τα φετινά μας γενέθλια βαδίζοντας προς το τέλος της πρώτης μας θητείας ως Δημοτική Αρχή. Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε καθήκοντα, γνωρίζαμε ότι έχουμε μπροστά μας έναν ανηφορικό δρόμο. Όμως, παραήταν ανηφορικός. Ούτε μια ευθεία δεν συναντήσαμε για να πάρουμε μια μικρή ανάσα.

Παραλάβαμε έναν Δήμο που χρώσταγε μόνο στους Πατρινούς προμηθευτές 15 εκατομμύρια ευρώ σε, που είχε 33 Οργανισμούς και Ιδρύματα και του είχαν εκχωρηθεί επιπλέον 213 αρμοδιότητες από την παλιά Νομαρχία.

Και εκεί, ήλθαν η τρόικα και τα μνημόνια. Οδήγησαν στη φτώχεια και στην απόγνωση χιλιάδες συμπολίτες μας. Υποχρέωσαν το Δήμο να λειτουργεί με 500 υπαλλήλους λιγότερους. Έκοψαν τα δημοτικά έσοδα κατά 80%.

Και μέσα σε αυτό το κλίμα, να και οι εσωτερικές διαφωνίες. Κάποιες από αυτές, λογικές, θεμιτές, έστω και αν από κάποιους λανθασμένους - και δικούς μου χειρισμούς - διογκώθηκαν περισσότερο από όσο έπρεπε.

Κάποιες άλλες όμως, εκτός λογικής αποδεικνύοντας ότι κάποιοι είχαν έλθει κοντά μας όχι για να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια για το καλό της πόλης, αλλά για να ικανοποιήσουν το «εγώ» τους.

Κοιτώντας σας στα μάτια, σας ζητώ να έλθετε στη θέση μου, να έλθετε στη θέση και τη δική μου, και των Αντιδημάρχων, και των Προέδρων των Οργανισμών, και των Δημοτικών μας Συμβούλων, και όλων των συνεργατών στο Δήμο και στην παράταξη.

Ίσως άλλοι να το είχαν βάλει στα πόδια, να είχαν επιχειρήσει «ηρωική έξοδο».


Εμείς είπαμε: «θα μείνουμε εδώ και θα παλέψουμε, για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των Πατρινών».

Ήταν ξεκάθαρη η απόφαση: ο λαός μας εξέλεξε κι αν δεν μας εγκρίνει, ο λαός θα μας αλλάξει. Καμία προσωπική στρατηγική δεν θα καταφέρει αυτό, που μόνον ο λαός δικαιούται να πράξει.

Οπότε ήταν μονόδρομος να παλέψουμε με τα προβλήματα, που εμφανίζονταν μπροστά μας σα θηρία.

Ναι, κάναμε και λάθη.

Πρώτος εγώ. Κλείστηκα στο γραφείο, χάθηκα από τον κόσμο, χάθηκα από τις γειτονιές και τα χωριά του Δήμου μας. Ναι, αυτό ήταν λάθος μου. Όμως, ζητώ κατανόηση. Δεν κλείστηκα στο γραφείο μου από αδιαφορία ή αλαζονεία. Κλείστηκα, δουλεύοντας από το πρωί έως το βράδυ, κάθε μέρα. Παραδέχομαι το λάθος, ζητάω συγγνώμη, αλλά επιζητώ και την επιείκεια, και τη δική σας, και των συμπολιτών μας.

Παρασύρθηκα απορροφημένος από τα θηριώδη προβλήματα, του χρέους που παραλάβαμε, των περικοπών που έγιναν σε προσωπικό και έσοδα, από την ανάγκη να νοικοκυρέψουμε το Δήμο.

Ξέρετε ποιο είναι σήμερα το αποτέλεσμα;


Όχι μόνον δεν χρεοκόπησε ο Δήμος, αλλά δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ. Όχι μόνον δεν έκλεισε ο Δήμος, λόγω της μείωσης του προσωπικού του κατά 500 υπαλλήλους, αλλά ανέπτυξε και επιπλέον κοινωνικές δραστηριότητες για να υποστηριχθούν οι αδύναμοι συμπολίτες μας.

Αυτή είναι η αλήθεια: νοικοκυρέψαμε τον Δήμο, βάλαμε τα πράγματα σε μια σειρά και έχουμε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να λύσουμε πολλά καθημερινά προβλήματα.

Την ίδια στιγμή ξεκινήσαμε έργα που είχαν βαλτώσει χρόνια, όπως η διάνοιξη της Κανακάρη, η ανάπλαση στο Καβουκάκι, στη Γούβα και το Βλατερό, η αποχέτευση του Καστελόκαμπου, του Ρίου, του Αγίου Βασιλείου και της Ηρώων Πολυτεχνείoυ, τα σχολείων στα Βραχναίικα και την Αγυιά, οι πλατείες που φτιάχνονται.

Δημιουργήσαμε κοινωνικές δομές για την υποστήριξη των συμπολιτών μας που υποφέρουν από την πολιτική του μνημονίου και της τρόικας. Η Τράπεζα Τροφίμων υποστήριζε 400 οικογένειες και σήμερα υποστηρίζει 1.400 και ακόμα δημιουργήσαμε: το Κοινωνικό Ιατρείο, τα Δημοτικά Ιατρεία, το Κοινωνικό Φαρμακείο, τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, συσσίτια για απόρους, φροντιστήρια για παιδιά απόρων.

Δεν θριαμβολογώ, λογοδοτώ.

«Δεν τα ξέρουμε όλα αυτά» μου λένε συμπολίτες που συναντώ. Και είμαι σίγουρος ότι διαβάζοντας και εσείς το φυλλάδιο που έχετε στα χέρια σας, θα δείτε πολλά που δεν γνωρίζετε.

Ένα ακόμα λάθος, αλλά αυτό συνειδητό. Δεν προβάλλαμε όσα κάναμε, για να μην ξοδέψουμε τα χρήματα του Δήμου, δηλαδή του δημότη.

Θεωρήσαμε αδιανόητο, σε μια περίοδο που o κόσμος πεινάει, εμείς να χαλάμε χρήματα για προβολή.

Το 2010, όταν άλλοι διοικούσαν την πόλη, ο Δήμος δαπάνησε 1,3 εκατομμύρια ευρώ για προβολή. Το 2013, μόλις 250 χιλιάδες ευρώ και αυτά για τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις που επιβάλλει ο νόμος για προκηρύξεις έργων και διαγωνισμών.

Το 2010, ο Δήμος χάλασε για δημόσιες σχέσεις 926.000 ευρώ.

Το 2013 μόλις 58.000 ευρώ και αυτά για άκρως απαραίτητες ενέργειες που δεν αποσκοπούσαν στην προβολή του Δημάρχου ή των Αντιδημάρχων, αλλά σε υποχρεώσεις του Δήμου.

Ναι, το ξέρω το τίμημα. Ο κόσμος, δικαίως, θεωρεί ότι δεν έγινε έργο. Και λέω δικαίως γιατί, αφού δεν προβάλαμε όσα κάναμε, πώς να τα μάθει ο κόσμος;

Όπως ξέρω το τίμημα της επιλογής μας να συγκρουστούμε με το ρουσφέτι, την μικροπολιτική και τη λογική του περίφημου πολιτικού κόστους.

Επιλέξαμε να είμαστε χρήσιμοι αν και δυσάρεστοι, παρά ευχάριστοι, αλλά άχρηστοι.

Γι αυτό τολμήσαμε να σπάσουμε αποστήματα χρόνων.

Να αποκαλύψουμε ανομίες που απομυζούσαν το Δήμο.

Ξεσκεπάσαμε το σκάνδαλο των νεκροταφείων και το στείλαμε στον εισαγγελέα.

Όπως, έστειλα στον εισαγγελέα, όποιο ζήτημα προέκυψε, ακόμα κι αν εμπλέκονταν κάποιοι που εγώ είχα τοποθετήσει σε θέσεις.

Έκανα και πάλι εχθρούς. Και ξεκαθαρίζω ότι στα θέματα εντιμότητας και διαφάνειας, θα συνεχίσω να κάνω εχθρούς, και στη νέα μου θητεία, όπου και όποτε προκύπτουν ενδείξεις κακής ή αμαρτωλής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.

Πολλά μπορεί να μού καταμαρτυρήσει κάποιος, όμως, ένα δεν θα επιτρέψω ποτέ να αμφισβητηθεί: η εντιμότητά μου.

Αυτή την στιγμή είμαι Δήμαρχος, φτωχότερος από ό,τι ήμουν πριν γίνω Δήμαρχος. Αλλά όταν θα φύγω, θα φύγω με το κεφάλι ψηλά και με το μέτωπο καθαρό.

Όσοι Πατρινοί μου δίνουν το χέρι θα ξέρουν ότι το χέρι που τους χαιρετάει είναι καθαρό. Και αυτό θα το υπερασπιστώ με κάθε θυσία, με κάθε τίμημα.

Φίλες και Φίλοι

Συνοδοιπόροι σε αυτόν τον δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα

Δεν θα σας κουράσω με απολογισμούς, ή με προγραμματικές θέσεις. Η σημερινή ημέρα δεν προσφέρεται για μεγάλους λόγους.

Είναι μια επέτειος που δίνει την ευκαιρία να ανασύρουμε μνήμες, όχι μόνον κακές, αλλά και καλές και να υποδεχθούμε νέους φίλους και συνοδοιπόρους που αποφάσισαν να έλθουν κοντά μας.

Γιατί, βλέπω σήμερα ανάμεσά μας, ανθρώπους που για πρώτη φορά βρίσκονται μαζί μας, τώρα ήλθαν κοντά μας.

Αυτό με συγκινεί και με γεμίζει αισιοδοξία για τη δύσκολη μάχη που έχουμε μπροστά μας.

Και θέλω να τους διαβεβαιώσω, ότι στη δική μας παράταξη δεν υπάρχουν επετηρίδες. Και αυτός που μπήκε πρώτος πριν 8 χρόνια, και αυτός που ήλθε μαζί μας απόψε, και αυτοί που θα προστεθούν αύριο, είναι ίσοι μεταξύ ίσων.

Είναι το ίδιο σημαντικοί, το ίδιο χρήσιμοι, το ίδιο αγαπητοί.

Αυτό είναι το ιδιαίτερο στοιχείο που χαρακτηρίζει τη δική μας, Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική παράταξη.

Πραγματικά ανεξάρτητη και πραγματικά αυτοδιοικητική.

Δεν μας χωρίζουν κόμματα και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Μας ενώνουν οι κοινές αγωνίες και ανησυχίες, το κοινό ενδιαφέρον για την Πάτρα.

Και το αποδείξαμε στην πράξη, τα τελευταία τρία χρόνια, συνεργαζόμενοι στενά και εργαζόμενοι σκληρά για κοινούς στόχους, άνθρωποι που έχουμε διαφορετικές πολιτικές απόψεις και κομματικές προτιμήσεις.

Απαλλαγήκαμε από τα δεσμά του κομματισμού και απαλλάξαμε και τον Δήμο από αυτή τη μάστιγα.

Έτσι θα συνεχίσουμε.

Με ειλικρίνεια, εντιμότητα και με καθαρά λόγια θα δώσουμε και αυτό τον αγώνα.

Απευθύνομαι σήμερα σε κάθε Πατρινό και ένα ζητώ: ακούστε μας.

Ακούστε τι προσπαθήσαμε και τι καταφέραμε να κάνουμε.

Και κρίνετέ μας, αξιολογήστε μας αυστηρά.

Άλλωστε, σε αυτές τις εκλογές έχετε πολλές επιλογές, έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλούς υποψηφίους.

Αν πράγματι, η αξιολόγησή σας καταλήξει ότι κάποιοι άλλοι είναι καλύτεροι από εμάς, στηρίξτε τους.


Αν πραγματικά θεωρείτε ότι κάποιοι άλλοι έχουν το μαγικό ραβδί με το οποίο θα γεννήσουν χρήματα και θα χτίσουν μέγαρα, τότε στηρίξτε τους.


Αν πράγματι, η αξιολόγησή σας καταλήξει ότι ο Δήμος δεν θα μετατραπεί πάλι σε κομματικό φέουδο ή βιλαέτι, ότι το βράδυ των εκλογών δεν θα χρησιμοποιήσουν την ψήφο σας για να βάψουν τον χάρτη με τα κομματικά τους χρώματα, τότε, στηρίξτε τους.

Αν όμως, θέλετε ένα Δήμο που δεν θα είναι κομματικό παράρτημα, που θα έχει ως σημαία την εντιμότητα, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, που θα είναι ένας νοικοκυρεμένος Δήμος που δεν θα χρωστάει, δεν θα σπαταλάει σε φιέστες το υστέρημα των δημοτών, τότε ελάτε μαζί μας.

Μέσα σε μια δύσκολη περίοδο, με μεγάλες θυσίες, κατορθώσαμε να νοικοκυρέψουμε τον Δήμο.

Αν θέλετε αυτή η κατάκτηση να μην πάει χαμένη, τότε ελάτε μαζί μας.

Ελάτε μαζί μας, γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε.

Βάλαμε τα θεμέλια, νοικοκυρεύοντας τον Δήμο, ήλθε η ώρα να χτίσουμε πάνω στα γερά θεμέλια, μια καλύτερη και κοινωνικά πιο δίκαιη Πάτρα.

Μια Πάτρα που πιο δυνατή, θα μπορέσει να σταθεί πιο αποτελεσματικά στο πλευρό των χιλιάδων συμπολιτών που στενάζουν από τα άδικα και σκληρά μέτρα του μνημονίου και της τρόικας.

Να σταθεί δίπλα τους, με πράξεις και όχι με λόγια.

Γιατί καλά τα παχιά λόγια, καλές οι καταγγελίες, αλλά αν περιοριστούμε μόνον σε αυτές, δεν γεμίζει το στομάχι του φτωχού, δεν βρίσκει δουλειά ο άνεργος.

Ναι στην καταγγελία και στη διαμαρτυρία. Και θα σας θυμίσω ότι η Πάτρα, ήταν ο πρώτος Δήμος της χώρας, που κατήγγειλε το μνημόνιο και την τρόικα. Αλλά μη έχοντας κομματικές δεσμεύσεις, δεν μείναμε μόνον στις καταγγελίες και δεν θα μείνουμε μόνον σε αυτές.

Αντιμετωπίζουμε την ανθρωπιστική κρίση με ουσιαστικές πράξεις.

Φίλες και φίλοι

Ξέρω ότι κάποιοι, καλοπροαίρετα θα μας δείξουν τις λακκούβες στο δρόμο της γειτονιάς τους και θα μας κατηγορήσουν ότι δεν κάναμε όσα έπρεπε για να φτιάξουμε τους δρόμους.

Θα τους μιλήσω ανθρώπινα και θα τους εξομολογηθώ το δίλλημα στο οποίο βρεθήκαμε:

Αν και μάς έκοψαν τα έσοδα κατά 80% και έπρεπε να ξεχρεώσουμε χρέη 15 εκατομμυρίων ευρώ και υποχρεώσεις σε τράπεζες, εργολάβους και απαλλοτριώσεις 69 εκατομμύρια ευρώ, με την διαχείριση που κάναμε μας περίσσεψαν κάποια λίγα χρήματα.

Και βρεθήκαμε στο δίλημμα: Να τα δώσουμε για να κλείσουμε τις λακκούβες, ή να τα διαθέσουμε:


· για να ενισχύσουμε την Τράπεζα Τροφίμων και να εξασφαλίσουμε τρόφιμα σε 1.400 φτωχές οικογένειες,


· για να φτιάξουμε τη Δημοτική Ιματιοθήκη για να δίνουμε ρούχα σε 1.500 φτωχές οικογένειες,

· για να δημιουργήσουμε το Κοινωνικό Ιατρείο και να προσφέρουμε υπηρεσίες σε 6.000 φτωχούς συμπολίτες μας,

· για να φτιάξουμε το Κοινωνικό Φαρμακείο και να προσφέρουμε φάρμακα σε 5.000 συμπολίτες,

· για να φτιάξουμε ξενώνα κακοποιημένων γυναικών και να οργανώνουμε σε καθημερινή βάση συσσίτια.

Επιλέξαμε να διαθέσουμε τα όποια λίγα χρήματα σε αυτές τις δράσεις. Νομίζω ότι μεταξύ της λακκούβας και του άδειου στομαχιού ενός παιδιού, ή του φάρμακου ενός ανασφάλιστου ασθενή, προτεραιότητα έχει το άδειο στομάχι του παιδιού και ο ανασφάλιστος ασθενής.

Τουλάχιστον, για μας είχε, έχει και θα έχει προτεραιότητα.

Και νομίζω ότι με τον ίδιο τρόπο σκέφτεται η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Φίλες και φίλοι

Σίγουρα, δεν κάναμε μέσα σε τρία χρόνια, όλα όσα είχε ανάγκη η πόλη. Και ίσως κάναμε λιγότερα από όσα προσδοκούσαν οι συμπολίτες μας ότι θα κάνουμε.

Όμως δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν αδιαφορήσαμε. Παλέψαμε, αγωνιστήκαμε και ήρθε η ώρα να παρουσιάσουμε όσα κάναμε για να τα μάθει και ο κόσμος. Και νομίζω ότι μόλις τα μάθει, θα τα αξιολογήσει, θα μπορέσει να κρίνει και να συγκρίνει.

Γιατί , αναρωτηθείτε, αν δεν ήμασταν εμείς, αυτά τα τρία χρόνια, και ήταν κάποιος άλλος που εξαρτώμενος από κάποιο κόμμα, θα δίσταζε ή δεν θα ήθελε να συγκρουστεί με τον κομματισμό, που θα συνέχιζε τις σπατάλες, που θα είχε μετατρέψει τον Δήμο απλά και μόνο σε ένα βήμα καταγγελίας, σκεφτείτε σε ποια κατάσταση θα ήταν σήμερα η πόλη. Γιατί καλά τα λόγια, αλλά για να διοικηθεί η πόλη και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, χρειάζονται πράξεις, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις.

Φίλες και φίλοι

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το ήθος και την εντιμότητά μας.

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι γνωρίζουμε τα προβλήματα της πόλης καλύτερα από κάθε άλλο.

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι βάζουμε την πόλη πάνω από κόμματα, πάνω από φιλίες και πάνω από συμφέροντα. Είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι από κόμματα και αυτό το γνωρίζουν όλοι.

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι αφιερωθήκαμε στον Δήμο, διεκδικήσαμε με δυναμισμό, εργαστήκαμε με πάθος και καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε τον Δήμο. Το μαρτυρούν τα στοιχεία, δεν το λέω εγώ.

Αυτά είναι τα όπλα μας.

Και με αυτά τα όπλα θα δώσουμε τη μάχη των ερχόμενων εκλογών.

Με ευθύτητα, με ειλικρίνεια, χωρίς κρυφές ή δεύτερες σκέψεις.

Και να είστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε, και αυτή τη μάχη.

Σας ευχαριστώ όλους για την καθοριστική σας συμβολή, στη γέννηση, στο μεγάλωμα και στη συνέχιση αυτής της παράταξης.

Σας ευχαριστώ για τις χαρές που μάς προσφέρατε.

Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας και την τιμή που μας κάνετε.

Όλοι μαζί θα δώσουμε και αυτή τη φορά έναν έντιμο, ειλικρινή, και ωραίο αγώνα.

Και είμαι σίγουρος ότι θα γιορτάσουμε μία ακόμα νίκη για την Πάτρα.

Μία ακόμα νίκη για τους Πατρινούς."